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7. PERSONAL LEAVE  
 
Interpretation 
 
7.1 General 
 

(a) Subject to this by-law, an employee may take personal leave if the 
leave is: 

 
(i) because the employee is not fit for work  because of a 

personal illness or injury suffered by the employee (sick 
leave); or 
 

(ii) to provide care or support to a member of the employee’s 
immediate family or household who requires such care or 
support because of: 

 
A. a personal illness or personal injury affecting the 

member (carer’s leave); or 
 

B. an unexpected emergency affecting the member 
(carer’s leave). 

 
7.2 Definitions  
 

For the purpose of this by-law: 
 
“medical certificate” means a certificate signed by a registered health 
practitioner; 
 
“personal leave year” means 12 months service from the anniversary of 
commencement or 12 months service since receiving the last personal 
leave entitlement; 
 
“registered health practitioner” means a health practitioner registered, or 
licensed, as a health practitioner (or as a health practitioner of a particular 
type) under a law of a State or Territory that provides for the registration 
or licensing of health practitioners (or health practitioners of that type). 

 
7.3 Paid personal leave entitlement 
 

(a) An ongoing employee is entitled to: 
 

(i) three (3) weeks paid personal leave on commencement of 
employment; and  
 

(ii) three (3) weeks paid personal leave annually on the 
anniversary of the employee’s commencement date.  

 
(b) A fixed period employee is entitled to: 
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(i) two (2) days paid personal leave on commencement of 

employment; 
 

(ii) up to one (1) week of paid personal leave for each period 
of two (2) months service provided that the total leave 
does not exceed three (3) weeks within the first 12 
months of service; and 

 
(iii) three (3) weeks paid personal leave annually on the 

anniversary of the employee’s commencement date.  
 

(c) Where an employee is appointed on an ongoing basis 
immediately following a period of fixed period employment, the 
provisions of by-law 7.3(a) will be taken to have applied from the 
date of commencement of fixed period employment, and the 
employee’s personal leave record will be adjusted accordingly. 
  

(d) A part time employee is entitled to paid personal leave on a pro-
rata basis in accordance with his or her agreed hours of work. 

 
(e) Casual employees are not entitled to paid personal leave. 

 
(f) Paid personal leave is cumulative. 

 
(g) An employee’s paid personal leave entitlement will be deferred by 

any period of: 
 

(i) leave on account of illness where the absence is without 
pay and not covered by documentary evidence; 
 

(ii) unauthorised absence; or 
 

(iii) leave without pay that does not count as service. 
 
7.4 Accessing paid personal leave 
 

(a) Subject to the requirements of by-laws 7.6 and 7.7, an employee 
is entitled to access paid personal leave up to a maximum of his 
or her accrued personal leave entitlement. 
 

(b) An employee may access personal leave without providing 
documentary evidence, up to a maximum of five (5) days or the 
equivalent number of hours of duty per personal leave year, 
provided that no more than three (3) of those days may be 
consecutive working days or the equivalent number of hours of 
duty. 

 
(c) An employee may elect to access personal leave at half pay 

where the absence is at least one (1) day.  
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7.5 Additional personal leave  
 

(a) Subject to the requirements of by-laws 7.6 and 7.70, an employee 
who has exhausted his or her entitlement to paid personal leave is 
entitled to access up to two (2) days unpaid carer’s leave on each 
occasion that he or she requires carer’s leave. This may be taken 
as a single unbroken period of up to two (2) days or any separate 
periods as agreed between the employee and the CEO.  

 
(b) After considering all relevant circumstances, the CEO may grant: 

 
(i) an amount of unpaid leave in excess of the amount 

specified in by-law 7.5(a).  
 

(ii) additional sick/carer’s leave on half pay, which cannot be 
converted to full pay; or 

 
(iii) access to recreation leave, where an extended period of 

absence is involved, provided the period of leave taken 
will be deemed to be sick/carer’s leave for all other 
purposes under the provisions of this by-law.  

 
(c) The provisions of by-laws 7.5(a) and 7.5(b)(i) apply to casual 

employees. 
 
7.6 Notice Requirements 
 

An employee must make all reasonable effort to advise his or her 
manager as soon as reasonably practicable on any day of absence from 
his or her employment.  If it is not reasonably practicable for the employee 
to give prior notice of absence due to circumstances beyond the 
employee's control, the employee will notify his or her manager by 
telephone of such absence at the first opportunity of such absence.  

 
7.7 Documentation Requirements  
 

(a) An employee must apply for personal leave in the form required 
by the CEO as soon as it is reasonably practicable for the 
employee to make the application.  
 

(b) Subject to by-law 7.4(b), to assist the CEO to determine if the 
leave taken, was or is for one of the reasons set out in by-law 
7.1(a)(i) (sick leave), an employee must, as soon as reasonably 
practicable provide the CEO with the following documentary 
evidence: 

 
(i) a medical certificate from a registered health practitioner; 

or 
 



 
Public Sector Employment and Management By-laws 

 

(ii) if it is not reasonably practicable for the employee to 
access a registered health practitioner to obtain a medical 
certificate for reasons that include because they reside in 
a remote or regional locality or for any other reason 
approved by the CEO, a statutory declaration may be 
submitted in writing detailing: 

 
A. the reasons why it was not practicable to provide 

a medical certificate; and 
 

B. the reason for and length of the absence. 
 

(c) Subject to by-law 7.4(b), to assist the CEO to determine if the 
leave taken, or to be taken, was or is for one of the reasons set 
out in by-law 7.1(a)(ii) (carer’s leave), an employee must, as soon 
as practicable, provide the CEO with evidence which may include 
a medical certificate from a Registered Health Practitioner or other 
relevant documentary evidence stating the condition of the person 
concerned, or the unexpected emergency, and that this 
condition/unexpected emergency required the employee’s care or 
support. 

 
7.8 Personal leave whilst on other forms of leave 
 

(a) Subject to the requirements of by-laws 7.6 and 7.7 and the 
recreation leave and long service leave by-laws, an employee 
may access paid personal leave during periods of recreation and 
long service leave. 
  

(b) Where recreation leave or long service leave had been previously 
approved on half pay, any personal leave granted in lieu shall also 
be at half pay, based on the employee’s ordinary hours of duty. 

 
7.9  Medical examination at the direction of the CEO  
 

(a) The CEO may direct an employee to attend an examination by a 
registered health practitioner approved by the Commissioner 
where: 

 
(i) an employee is frequently or continuously absent, or 

expected to be so, due to illness;  
 

(ii) it is considered that an employee's efficiency may be 
affected due to illness; 

 
(iii) there is reason to believe that an employee's state of 

health may render the employee a danger to him or 
herself, other employees or the public; or 
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(iv) under part 7 (Employee Performance and Inability) or part 
8 (Discipline) of the PSEM Act. 

 
(b) An employee directed to attend a medical examination in 

accordance with by-law 7.9(a) who is: 
 

(i) absent on approved sick leave covered by documentary 
evidence, is entitled to continue on personal leave until 
the findings of the medical examination are known; 
 

(ii) an employee other than one to which by-law 7.9(b)(i) 
refers, is deemed to be on duty from the time of the 
direction until the findings of the examination are known, 

 
and the grant of sick leave after the date of examination or the employee’s 
return to duty will be subject to the findings of the medical examination. 

 
(c) The CEO will not grant personal leave where the 

employee fails to attend a medical examination without 
reasonable cause, or where illness is caused through 
misconduct.  Under these circumstances the CEO may 
initiate disciplinary action. 

 
7.10 Infectious disease 
 

Where an employee produces documentary evidence that: 
 

(a) he or she is infected with, or has been in contact with, an 
infectious disease as defined under the Notifiable Disease Act; 
and 
 

(b) by reason of any law of the Territory or any State or Territory of 
the Commonwealth is required to be isolated from other persons, 

 
the CEO may grant: 
 
(c) sick leave for any period during which the employee actually 

suffers from illness; or 
 
(d) recreation leave in relation to any period during which the 

employee does not actually suffer from illness. 
 
7.11 War service 
 

The Commissioner shall determine the conditions under which personal 
leave may be granted to an employee where an illness or injury is directly 
attributed to the employee's war service, provided satisfactory medical 
evidence is produced.  
 

7.12 Personal leave – workers compensation 



 
Public Sector Employment and Management By-laws 

 

 
An employee is not entitled to paid personal leave for a period during 
which the employee is absent from duty because of personal illness, or 
injury, for which the employee is receiving compensation payable under 
Northern Territory workers compensation legislation. 

 


