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25. MEAL ALLOWANCE 
 
Interpretation 
 
25.1 For the purpose of this by-law: 
 

“meal break” means a break from duty occurring during one of the 
following periods: 

 
  7.00 am  to 9.00 am 
  12 noon  to  2.00 pm 
  6.00 pm  to 7.00 pm 
  Midnight  to 1.00 am. 
 
Entitlement 
 
25.2 An employee who: 
 

(a) after the completion of ordinary time for the day is required to 
perform extra duty up to the completion of or beyond the meal 
period next occurring, without a meal break; 

 
(b) is required after the completion of ordinary time for the day to 

perform extra duty after a meal break which occurs after that 
completion and is not entitled to payment for that break; 

 
(c) is required before the commencement of ordinary time for the day 

to perform extra duty before a meal break which occurs before 
that commencement and is not entitled to payment for that break; 
or 

 
(d) is required to perform duty on a Saturday, Sunday, public holiday 

or rostered day off (in addition to his/her normal weekly hours of 
duty) extending beyond a meal break and is not entitled to 
payment for that meal break; 

 
will be paid a meal allowance, in addition to overtime (if any), at such rate as 
determined by the Commissioner. 
 
25.3 The CEO will not approve a meal allowance under by-law 25.2 unless the 

CEO is satisfied that the employee cannot reasonably be expected to 
return home for a meal during the meal break. 

 


